Så fungerar reavinst
Reavinst, eller realisationsvinst, är den kapitalvinst som uppkommer efter en försäljning av egendom, till exempel försäljning av fast egendom (oftast bostäder) och värdepapper (aktier, fonder, osv). Vinsten är försäljningspriset minus inköpspriset för egendomen. Om du till exempel köpt en bostad för 2 000 000 kr och säljer den för 2 500 000 kr är reavinsten 500 000 kr och denna vinst är beskattningsbar i Sverige. Denna skatt kallas reavinstskatt.
Hur mycket i skatt du måste betala i reavinst beror självklart på vilken typ av egendom det rör sig om. När man talar om reavinster syftar man oftast på de vinster man får efter bostadsförsäljningar men även vinster efter försäljningar av värdepapper är reavinster.
Tips vid köp av bostad: hitta lägsta bolåneräntan i Sverige
Så sparar du 433 SEK på ditt lån
Så sparar du 432,00 kr på ditt lån
Prisskillnaden för ett 1 000,00 kr lån på 30 dagar är 432,00 kr .
Reavinstbeskattning vid försäljning av bostad
Om du har sålt en privat bostad ska 22/30 av vinsten beskattas med 30 %. Denna beskattning kanske låter lite krånglig men det är den inte. Om du till exempel har gjort en vinst på 100 000 kr ser uträkningen ut så här:
- 22/30 x 100 000 = 73 333 kr.
- Dessa 73 333 kr skattar du sedan 30 % på vilket blir 20 000 kr (73 333 x 0.3 = 22 000).
Summan av kardemumman är att skatten ligger på 22 % av din totala vinst. Det är därför man ofta säger att skatten på reavinster för bostäder är på 22 %. När du ska räkna ut din reavinstskatt behöver du alltså bara multiplicera 0,22 med vinsten istället för att använda den mer omständliga uträkningen som Financer.com precis redogjorde för dig ovan.
Uppskov av reavinstskatt
I vissa fall kan man få uppskov med reavinstskatten efter en bostadsförsäljning men långt ifrån alltid. Då gäller följande:
- För att få uppskov måste du ha varit bosatt i den gamla bostaden och vara bosatt i den nya. Du kan således inte få uppskov om du säljer ett fritidshus.
- Du måste ha bott i den gamla bostaden i minst ett år innan försäljningen ägde rum eller bott där i sammanlagt tre år under de senaste fem åren.
- Den nya bostaden måste vara en privat villa, ägarlägenhet, bostadsrätt eller en tomt som du ska bygga en permanent bostad på.
- Uppskovsbeloppet måste vara på minst 50 000 kr, så om du har gjort en vinst som är lägre 50 000 kr får du inget uppskov. Vid tvångsförsäljning, expropriation och försäljning till staten på grund av flygbuller är det lägsta beloppet bara 10 000 kr.
Det finns en massa regler när det gäller den nya bostaden som vi inte har nämnt här samt regler för när du ska ha köpt den nya bostaden och sålt den gamla för att du ska kunna få uppskov. Det kan du läsa mer om hos skatteverket.
Kapitalvinstskatt för värdepapper
När du säljer fonder, aktier och andra värdepapper skattar du 30 % i kapitalvinstskatt på reavinsten om du går med vinst. Om du till exempel köpt aktier för 50 000 kr och sålt dem för 60 000 kr ska du skatta 30 % på 10 000 kr (totala vinsten) vilket blir 3 000 kr i skatt.
Så mycket behöver du emellertid inte skatta om du köper dina fonder och enskilda värdepapper via ett ISK eller en kapitalförsäkring. Då betalar du en betydligt lägre och förmånligare schablonskatt istället.
Vad är reaförlust?
Tyvärr är det så att man inte alltid går med vinst när man väljer att sälja sina tillgångar. Går du med förlust vid försäljning av bostad eller värdepapper kallas detta istället reaförlust.
Låt säga att du precis sålt din lägenhet och det nya priset är mycket mindre än det du betalade för lägenheten. Då har du alltså gjort en reaförlust och denna förlust mäts genom att man tar värdet vid försäljningen i förhållande till värdet vid köpet.
Samma gäller vid till exempel köp av värdehandlingar, om du till exempel köpt fonder för 15 000 kr och sedan säljer samma fonder för 10 000 kr ligger reaförlusten på 5 000 kr. Självklart behöver du inte betala någon skatt när du gjort en reaförlust.