Så kan du få pension även om du arbetat lite eller inget alls
- 10 september, 2024
- 2 minuters läsning
- 10788 antal läsningar
Pension är något som det ständigt talas mycket om. Att många pensionärer får betala mer skatt än de som arbetar är ett ämne som varit på tapeten ett bra tag. Dock har man nyligen tagit beslut om att pensionsskatten ska minskas i höst, vilket såklart är mycket positivt. Men om man inte har haft en hög eller normal inkomst under sitt arbetsliv finns det ändå risk för att pensionen blir mycket liten i slutändan.
Många är de som oroar sig över hur deras pension kommer att se ut och sliter med sitt privata pensionssparande för att få ihop en vettig summa när ålders höst närmar sig. Det många inte är medvetna om är att Sverige erbjuder en trygghet som kallas garantipension. Denna pension ger dig ersättning upp till en viss summa oavsett om du tjänat mycket eller lite. Nedan ska vi titta närmare på garantipension och förklara hur det fungerar samt hur den kan vara en räddare i nöden.
Så fungerar garantipension
Vi börjar med att titta närmare på vad garantipension är för något. Garantipensionen är en del av din allmänna pension och den fungerar som en slags försäkring för dig som till exempel har ett deltidsjobb eller som helt saknar inkomster. Om du uppfyller de krav som finns för garantipensionen så kan du få den redan ifrån 65 års ålder.
Skulle det vara så att du helt saknar inkomster ifrån arbete så kommer garantipensionen att utgöra din fullständiga pension. Om du har arbetat, men inte heltid, så kommer garantipensionen vara ett fint komplement till din vanliga pension.
Så mycket kan du få i pension
Om du är gift kommer din garantipension bli mindre än om du är ogift. Detta eftersom det finns två personer i hushållet och därmed en dubbel pension. Så här ser taket för garantipensionen ut år 2017 för de som är 65 år fyllda:
- 7 093 kr för dig som är gift.
- 7 952 kr för dig som är ogift.
Skulle du ha andra inkomster utöver din pension som tillsammans med din garantipension överskrider 11 471 kr (om du är ogift) eller 10 167 kr (om du är gift) kommer du inte få någon garantipension.
Krav för garantipension
Det finns en del krav som måste uppfyllas för att ha rätt till garantipensionen i Sverige. Dessa krav ser ut så här:
- Du måste ha bott i Sverige i minst 40 år (mellan perioden 16 – 64 år) för att ha rätt till en full garantipension. I övrigt har du endast rätt till en viss del av pensionen, beroende på hur länge du har bott här.
- Om du är född 1976 eller senare så gäller andra regler för åren 16 – 25. Om dessa år ska räknas måste du ha en inkomst som är pensionsgrundande och som motsvarar inkomstbasbeloppet för varje år.
Det finns även möjlighet att få sin garantipension i andra EU- och ESS-länder. Du kan även få rätt till pensionen i Schweiz och i vissa fall även i Kanada.
Vill du läsa mer om garantipensionen kan du göra det hos Pensionsmyndigheten.
Behöver man ansöka om garantipension?
Man behöver inte göra en separat ansökan om garantipension utan när du ansöker om den allmänna pensionen så görs en automatisk prövning för garantipensionen. Har du rätt till den kommer den att betalas ut från det att du fyllt 65 år. Notera dock att andra pensioner kan minska eller påverka den svenska garantipensionen.
Hur som helst så kan det kännas tryggt att det finns en garantipension för dig som inte haft ett stabilt arbetsliv och en bra inkomst under dina arbetande år. Dock betyder detta inte att du inte bör satsa på ett förmånligt pensionssparande också. Har du möjlighet ska du naturligtvis göra det också. Här kan du läsa mer om pensionssparande och hur du kommer igång.