Så fungerar ett factoringbolag
Factoring är kanske något du har hört talas om någon gång. Detta är en tjänst som innebär att företag kan sälja eller belåna sina fakturor hos banker eller olika finansbolag och på så sätt kan de förbättra sin likviditet och slippa ansvaret för fakturahantering. Factoringbranschen i Sverige har sedan sin start i början av 90-talet blivit allt större och tjänsten är idag en mycket populär lösning bland företag när det kommer till att spara tid och samtidigt skydda sig mot eventuella kreditrisker.
Men hur fungerar egentligen ett factoringbolag och varför har branschen blivit så populär genom åren? Det ska Financer.com titta lite närmare på nedan.
Factoringföretag köper företagsskulder
När ett factoringbolag tar över företagets skulder kallas detta för fakturabelåning. Innan ett avtal sluts med ett factoringbolag måste en kreditupplysning göras på det företag som ska utnyttja tjänsten för att se om verksamhetens finansiella situation är god eller ej.
Ser allt bra ut köper factoringbolaget loss de fakturor som utfärdats till företagets kunder och betalar en viss procent av själva fakturans totalbelopp direkt till företaget (ca 60–70 %). Därefter tar factoringbolaget över processen att driva in fordran och de får behålla den summa som ska betalas. Företaget betalar ca 1–3 % av fakturans totalbelopp till factoringbolaget, plus eventuell ränta, vilket gör att tjänsten i slutändan kan vara mycket lönsam för företagets ekonomi.
Så här fungerar factoring i praktiken
- Ett företag säljer en vara eller tjänst till en kund på faktura.
- Skulderna överlåts därefter till factoringbolaget, under förutsättning att företaget uppfyllt kraven för ett factoringavtal, och betalningen för skulderna (ca 60–70 % av fakturans totalbelopp) sker oftast inom 24 timmar.
- Factoringbolaget försöker därefter driva in skulderna. Bolaget kan fungera som ett inkassobolag om det skulle vara nödvändigt, de kräver helt enkelt att kunden ska betala sin räkning snarast möjligt.
- Efter att skulden drivits in mottar företaget, vars faktura factoringbolaget tagit över, resterande betalning av fakturans totalbelopp. En ränta kommer även tas ut för den tid som det har tagit att driva in skulden, alltså från den dag fakturabelåningen gjorts tills det att skulden är betald.
Varför factoringbolag?
Anledningen till att factoringbolagets tjänst blivit så populär och uppskattad är eftersom det är en finansieringsform som gör att företaget i fråga slipper ligga ute med pengar vilket kan vara riskfyllt. Dessutom slipper företaget alla administrativa uppgifter som till exempel hantering av påminnelser och bevakning av fakturor vars förfallodatum har passerat. Detta innebär att företaget inte bara förbättrar sin finansiella likviditet utan även sparar värdefull tid med hjälp av fakturabelåning.
Trots att factoring kan kosta lite extra än att driva in skulderna på egen hand kan företaget ändå tjäna på det i slutändan, särskilt om företaget är relativt nytt då likviditetsproblem är vanligare i tillväxtfasen av en verksamhet. Dessutom är det avsevärt enklare att ingå ett factoringavtal än att ta ett lån av banken för att finansiera företagets skulder.
Vilka kunder vill factoringföretag ha?
- Mindre eller medelstora företag vars lönsamhet är god.
- Skulderna som ska tas över får gärna ligga hos kommuner eller andra statliga organisationer.
- Företag som har ett gott rykte och saknar klagomål samt reklamationer på sina varor eller tjänster.
- Företagets ägare ska helst vara utan anmärkningar och saknat inblandning i tidigare konkurser.