Byggnadslån – för dig som planerar att renovera
Funderar du på att renovera eller bygga ut ditt hus? Eller ska du kanske bygga ett nytt hus eller köpa ett renoveringsobjekt? Då är ett byggnadslån något för dig. Detta är ett lån som i början används som en kredit och när bygget eller renoveringen är klar omvandlas det till ett vanligt bolån.
Det fina med det här upplägget är att du slipper betala ränta för den kredit du ännu inte utnyttjat och att du slipper att ta ett större lån än nödvändigt om det visar sig att bygget/renoveringen blir billigare än vad du trodde och vice versa.
Det här används byggnadslånet till
- När man ska bygga ett nytt hus är det i stort sett omöjligt att veta exakt hur stor slutkostnaden kommer att bli, därför är byggnadslånet ett måste för alla tappra nybyggare.
- Skulle du köpa ett hus som måste renoveras bekostar du själva huset med ett bolån och lägger till ett byggnadslån för renoveringen.
- Renovering och/eller utbyggnad av ditt nuvarande hus.
Ansökan
En ansökan om byggnadslån ska innehålla följande:
- Den totala kostnaden för ditt projekt.
- Uppgifter om dina produktionskostnader.
- Eventuella ritningar över byggnationen.
- Om du ska anlita en entreprenör ska du bifoga ett entreprenadkontrakt eller liknande.
- Om du ska köpa ett renoveringsobjekt eller ett hus som du ska bygga ut måste du bifoga ett köpekontrakt. I sådana här fall ansöker man om ett bolån och byggnadslån i samma veva.
När du har gjort din ansökan gör banken en förhandsvärdering av din bostad eftersom det är den som är bankens säkerhet för lånet och värdet avgör sedan hur mycket du kan få låna. Om allt ser bra ut får du ett lånelöfte och sedan ett låneavtal som du skriver under. När detta är gjort får du tillgång till ditt byggnadslån.
Så använder du byggnadslånet
När du har fått ditt byggnadslån tar du inte ut allt på en gång utan utnyttjar det bara när du ska göra nya inköp och betala dina byggnadsrelaterade fakturor. Du måste styrka alla dina utgifter med kvitton och fakturor så att banken ser att pengarna verkligen går till bygget. Banken följer byggprocessen och har koll på att värdet på bostaden ökar i takt med de pengar du tar ut från ditt byggnadslån.
När bygget är klart
När bygget står klart ska det besiktigas och besiktningsprotokollen skickas till banken. Det görs även en slutvärdering på ditt hus som banken förhåller sig till när byggnadslånet ska placeras om till ett vanligt bolån. Efter det är byggnadslånet avslutat och du börjar betala av på ditt bolån. Om det inte handlar om ett nybygge utan om en större renovering eller utbyggnad läggs lånet till på ditt tidigare bolån.
Så sparar du 1 940,00 kr på ditt lån
Prisskillnaden för ett 10 000,00 kr lån under 90 dagar är 1 940,00 kr.
Att tänka på
- Det är det nya husets värde som väger tyngst när banken bedömer hur mycket du får låna, inte din inkomst. Om du ska göra en utbyggnad eller renovera din gamla bostad är det husets förväntade värde efter utbyggnaden/renoveringen som man tar hänsyn till.
- De flesta banker erbjuder inte byggnadslån till mindre renoveringar, till exempel om du bara ska byta kakel och klinker i badrummet.
Jämför dig fram
Hoppa aldrig på första bästa låneerbjudande utan kom ihåg att alltid jämföra dig fram när det kommer till alla typer av lån, inte minst ditt byggnadslån. Detta för att både lånevillkor och räntor kan skilja sig en hel del mellan de olika långivarna och om du inte tittar noga kan du missa riktigt fördelaktiga erbjudanden.
Dessutom kan det vara ett bra läge att ställa banker emot varandra för att få dem att pressa sina räntor. Nu för tiden kan man även titta på bankernas genomsnittliga räntor (bankerna är nämligen skyldiga att redovisa dessa siffror) för att du ska få en bättre uppfattning gällande hur mycket du kan pruta på räntan.
Byggnadslån hittar du i Financer.com:s sektion Bolån.