Svenska banker omfattas av banksekretess
Det är viktigt att man ska känna sig trygg med sin bank och banktjänsteman. Därför finns banksekretess som skyddar alla dina bankuppgifter förutom vid vissa undantag. I Sverige omfattas alla banker av banksekretess vilket innebär att din banktjänsteman inte får lämna ut några uppgifter om dina bankkonton eller annan information till utomstående. Oavsett om det gäller en journalist eller din sambo har banken tystnadsplikt och får exempelvis inte visa hur mycket du har på dina bankkonton eller din aktieportfölj.
För att skydda personliga uppgifter får inte ens banken säga ifall du är kund hos dem eller inte. Däremot finns det som sagt vissa undantag för banksekretessen. Detta kommer vi gå igenom nedan så du får en god inblick i hur det fungerar. Vi kommer även tydligt redogöra vad banksekretessen innebär och vad som är viktigt att känna till angående din privata information.
Vad innebär banksekretess?
Banksekretessen är något som omfattar alla som arbetar på en bank och gäller även för bankmän som har lämnat sin tjänst och börjat på ett annat jobb. Samma sak gäller för tystnadsplikten för anställda som tidigare har varit banktjänstemän. Tystnadsplikten är en central del av banksekretessen eftersom sekretessen innebär förbud mot att förmedla uppgifter, vare sig muntligen, skriftligen eller på annat sätt.
Du skyddas fortfarande av banksekretess om du byter till en ny bank, oavsett om du har varit kund eller är kund omfattas alla dina uppgifter av banksekretessen. Som vi sa innebär sekretessen förbud mot att förmedla några uppgifter, för att ytterligare förtydliga inkluderar detta all typ av information och inte bara sånt som har med pengar att göra.
Bandsekretess – all information omfattas
Skulle banken sitta på information om någon sjukdom, ett testamente, skilsmässopapper eller annat får banken inte lämna ut det. Det gäller även den information som banktjänstemannen har fått under ett privat samtal. Med andra ord spelar det ingen roll om ni pratar om saker som angår privatlivet eller bankärenden, din banktjänsteman har fortfarande alltid tystnadsplikt.
Inte ens makar har rätt att få information av banken om makens/makans uppgifter trots att de är gifta enligt äktenskapsbalken är skyldiga att informera varandra om sådant. Men banken kan inte göra något om makarna inte frivilligt vill ge varandra information om sin privatekonomi. Naturligtvis gäller samma sak för sambor om att få ut uppgifter om varandras tillgodohavanden hos banken.
Medgivande kan ges
Självklart kan du som bankkund ge ditt medgivande till banken så att de kan dela med sig av vissa uppgifter till vissa personer. Samtycket för att någon utomstående får ta emot en upplysning av dina uppgifter kan till exempel lämnas med hjälp av en fullmakt.
Då gäller inte banksekretess eller tystnadsplikt
Om din bank skulle bryta mot banksekretessen kan de bli tvungna att betala skadestånd till dig om det har lett till någon ekonomisk skada. Däremot finns det undantag då banken får lämna ut information om dig. Dessa undantag ska vi noggrant gå igenom nedan.
- Alla förmyndare har rätt att få information om bankförehavanden som berör den omyndige, handlar oftast om barn som är yngre än 18 år.
- Om du har en god man eller förvaltare har de också rätt att få nödvändig information från din bank.
- Ifall en konkurs skulle inträffa får konkursförvaltaren ta del av konkursboets bankkonto och andra saker som berör ekonomin hos banken.
- Om någon har gått i borgen för dig exempelvis om du har tagit ett banklån har personen rätt att få information angående skulden. Bortsett från det får banken inte lämna ut andra uppgifter såsom saldo på bankkonton.
- När någon avlider har dödsboet rätt att få all information om bankkundens tillgångar och skulder.
- Finansinspektionen granskar banker och kan kräva att få information om kundernas bankförhållanden vid en granskning.
- Bankerna skyldiga att direkt lämna ut uppgifter till Skatteverket något som lagen om bank- och finansieringsrörelse bestämmer om.
- Kronofogden är en till myndighet som kan kräva information om bankkunder har hamnat i obestånd och har skulder. Om du skulle hamna i obestånd kommer Kronofogden gör en utmätning och kontrollera dina skulder och tillgånger hos din bank.
- Vid en juridisk tvist kan åklagarmyndigheten besluta om en förundersökning vilket tvingar banken att lämna ut uppgifter om kunden.
- Dessutom kan banken vid misstankar om penningtvätt eller annan brottslighet åsidosätta sin banksekretess.
- Avslutningen gäller inte banksekretessen om din banktjänsteman behöver vittna i en domstol. Pressis som alla medborgare är anställda på banker skyldiga att vittna i domstol om det är nödvändigt och då gäller inte banksekretess.