Avdragsgilla räntor – gör dina lån billigare
I Sverige har man rätt att göra avdrag för sina räntekostnader i deklarationen vilket i praktiken innebär att dina lån blir billigare än vad de förefaller att vara. I nuläget får man dra av 30 % av sina ränteutgifter i deklarationen upp till 100 000 kr och därefter får man dra av 21 % av den överskjutande delen.
Exempel: Om du t ex har ett villalån och har betalat 50 000 kr i ränta under ett år får du dra av 15 000 kr i deklarationen. Så om du samma år har sålt en aktieportfölj och gjorde en vinst på 50 000 kr skulle den egentligen beskattas med 30 %, men i det här fallet behöver du inte skatta ett enda öre eftersom summan av dina avdragsgilla räntor är lika stor som den skatt du skulle ha betalat för din värdepappersvinst.
Nu är det inte så att du måste ha gjort en massa kapitalvinster för att kunna dra av för dina ränteutgifter, den kan även kvittas mot din inkomstskatt. Alla som har någon form av beskattningsbar inkomst och/eller gör beskattningsbara vinster påverkas alltså positivt av ränteavdragen.
Exempel på avdragsgilla räntor
- Räntor för privatlån.
- Räntor för smslån.
- Räntor för bolån.
Räntor och kostnader som inte är avdragsgilla
- Räntor för CSN:s studielån är tyvärr inte avdragsgilla och det är såklart synd eftersom dessa tenderar att bli ganska stora. Anledningen till detta är eftersom att räntan på studielånet resan är anpassad efter skattesystemets regler. Med andra ord får du istället en låg ränta direkt, istället för att få tillbaka på skatten.
- Ansökningsavgifter, uppläggningsavgifter, avi-avgifter och andra administrativa avgifter i samband med lån är inte avdragsgilla eftersom det handlar om avgifter och inte ränta trots att de räknas in i den effektiva räntan. Om du tar ett räntefritt smslån som bara har en avgift får du tyvärr inte dra av för det.
Ditt lån blir billigare än vad du tror
Om du skulle ta ett privatlån på 12 000 kr som du betalar av på varje månad under ett år och får en ränta på 10 % blir den totala räntekostnaden 659 kr. Ja, den blir inte 1 200 kr eftersom du betalar av på lånet med 1 000 kr månadsvis vilket gör att lånet och dina ränteutgifter hela tiden sjunker. Din egentliga räntekostnad blir dock inte 659 kr eftersom du får dra av 30 % av denna kostnad i deklarationen. Avdraget är i det här fallet blir 197,70 kr så egentligen blir din kostnad för räntan bara 461.30 kr. I det här fallet kanske det inte gör så stor skillnad men för större privatlån och bolån samt smslån blir skillnaden desto större.
Var noggrann med alla ränteavdrag
Eftersom avdragen kan göra att du i slutändan får betala mindre för dina lån, antingen genom en minskad skatteskuld eller en större skatteåterbäring, är det såklart viktigt att du är noggrann med att alla ränteavdrag finns med i din deklaration. Detta är dock ingenting du behöver fylla i själv utan bankerna och de olika kreditbolagen skickar själva in uppgifter till skatteverket.
Skulle det däremot vara så att du har skulder hos inkasso kan det vara bra att vara extra noggrann eftersom det ibland händer att vissa inkassobolag inte skickar in kontrolluppgifter till skatteverket. De är trots allt inte skyldiga att göra det. Så skulle du ha skulder kan du själv behöva kontakta inkassobolaget och ta reda på hur stora dina ränteutgifter är.