WIKI

Investerarskydd

Viktig info

Investerarskydd är en mekanism som skyddar investerare mot förluster till följd av att en finansiell aktör går i konkurs eller missköter sina åtaganden. Det syftar till att öka förtroendet för finansmarknaderna och kan inkludera insättningsgarantier, kompensationsfonder och reglerade försäkringar.

I Sverige hanteras detta av Insättningsgarantinämnden och värdepappersbolagen omfattas av lagen om investerarskydd.

Författare  Tobias Ahlqvist
Uppdaterad: 12 september, 2024

Investerarskyddet skyddar dina pengar

Investerarskyddet är ett skydd som infördes i Sverige år 1999 efter ett EG-direktiv och syftar att skydda dina värdepapper när du investerar pengar om det institut där du har dina placeringar skulle försättas i konkurs. I normala fall får man ut sina värdepapper utan att investerarskyddet behöver träda in eftersom instituten ska hålla kundens och sina egna tillgångar åtskilda, men tyvärr är det inte alltid så.

Investerarskyddet är alltså en extra trygghet för dig som placerar pengar i aktier, obligationer och/eller derivatinstrument i en bank eller ett annat institut. Om du sparar pengar på ett investeringssparkonto skyddar investerarskyddet dina värdepapper och insättningsgarantin dina likvida medel.

Investerarskyddet – så här funkar det

  • Investerarskyddet ger en maximal ersättning på 250 000 kr för aktier, obligationer, terminer och optioner och du får 100 % i ersättning upp till detta belopp. Det är betydligt mer generöst än i de flesta andra EU-länder där man ”bara” får 90 % i ersättning upp till 200 000 kr.
  • Ersättningen gäller per kund och bank. Skulle du dela en värdepappersdepå med en annan person får ni en maximal ersättning på 500 000 kr eller om du skulle ha värdepapper på två olika institut och båda instituten skulle gå in konkurs får du en maximal ersättning på 250 000 plus 250 000 kr, alltså sammanlagt 500 000 kr.
  • Din ersättning baseras på det värde dina papper hade när institutet försattes i konkurs, så om värdepapperna har gått upp eller ner i värde sedan dess påverkas du inte av det.
  • Det tar högst 2 veckor tills du får din ersättning. Om dina aktier går upp i värde efter konkursen gynnas du tyvärr inte av det, men å andra sidan drabbas du inte heller av en eventuell värdeminskning under dessa veckor.
  • Även likvida medel som finns i din depå efter en försäljning eller för att du har planerat ett köp täcks av investerarskyddet.
  • Vanligt pensionssparande och kapitalförsäkringar täcks inte av investerarskyddet. Anledningen till att kapitalförsäkringarnas fonder inte skyddas är att det i praktiken är försäkringsbolaget och inte du som äger fonderna.

Hur får jag min ersättning?

Så här går det till om institutet du har värdepapper hos försätts i konkurs:

  1. Institutet försätts i konkurs. Om de har skilt på sina egna och dina tillgångar behöver inte investerarskyddet träda in, då får du ut dina värdepapper och eventuella likvida medel ändå.
  2. Om det är svårt för konkursförvaltaren att reda ut vad som är institutets tillgångar och vad som är kundernas tillgångar beslutar riksgälden att investerarskyddet ska träda i kraft.
  3. Riksgälden och konkursförvaltaren kontaktar dig om möjligheten att få ersättning via investerarskyddet.
  4. Du måste skriftligen kräva att få ersättning och måste göra det inom ett år från den dag institutet gick i konkurs.
  5. Normalt tar det bara 2 veckor tills du har fått din ersättning om riksgälden anser att du har rätt till ersättning. I komplicerade fall kan det emellertid ta längre tid än så.

Läs gärna mer om investeraskyddet på Riksgäldens hemsida.

Skillnader mellan insättningsgaranti och investerarskydd

Det är inte enkelt att hålla reda på alla begrepp i finansvärlden och att blanda ihop insättningsgaranti med investerarskydd är inte ovanligt.

Skillnaden är att investerarskyddet skyddar dina värdepapper om du gjort investeringar hos en bank eller ett värdepappersbolag som sedan går i konkurs, medan insättningsgarantin skyddar dig om den bank eller det finansinstitut där du har ditt bankkonto skulle gå i konkurs.

Ersättningen gäller upp till 100 000 euro, men själva utbetalningen görs i svenska kronor så beloppet räknas ut efter den gällande valutakursen. Båda är alltså hjälpsamma skydd för att dina pengar ska vara trygga.

Tyckte du texten var intressant?

Bli först med att lämna feedback

Financer tar transparens på allvar
Vi på Financer.se har som mål att hjälpa dig med din ekonomi, lån, investeringar och sparande. Allt vårat innehåll följer våra Redaktionella Riktlinjer. Vi är alltid transparenta kring hur vi recenserar produkter och tjänster vilket du kan läsa om i vår Granskningsprocess och hur vi tjänar pengar i avsnittet Om affiliatesamarbeten.
Författare Tobias Ahlqvist

Tobias Ahlqvist är Country Manager på Financer.se Sverige sedan 2020. I bagaget har han studier i ekonomi vid universitet i Umeå och Uppsala samt har arbetat som egen företagare inom ekonomisk rådgivning. Hans artiklar på Financer.se läses av över 30 000 svenskar varje månad och ger insikter om lån, ekonomi och finans. Han har även publicerat texter på driva-eget.se, di.se och andra finanssidor.

Dela på
Read Icon 328 antal läsningar
Genom att använda Financer gör du skillnad.  Läs mer