Löneförhandling är en konst i sig. Det är något som du bör studera noggrant eftersom det kan ha en väldigt stor påverkan på din ekonomi på lång sikt.
Lyckas du förhandla upp din lön endast 1000 kr mer än du annars hade gjort, så innebär det 600 000 kr på 50 års sikt.
Därför är det viktigt att löneförhandla
Konsten med att förhandla lönen och hur du lyckas att öka lönen är viktigt för att få en bättre privatekonomi.
Ett sätt att förbättra sin ekonomi är att spara pengar på ett sparkonto och få ränta på pengarna. Ett annat är att öka sina inkomster, då oftast från ens arbete.
Det bästa tillfället att öka sina inkomster är på lönesamtalet eller löneförhandlingen. Under mötet sitter du ner med chefen eller HR-ansvarig och diskuterar vilken lön du ska få.
Under detta samtal har du stora möjligheter att höja din inkomst – en möjlighet du bör försöka ta vara på!
Om du vill öka dina chanser att lyckas i nästa löneförhandling bör du läsa vidare. Här ger Financer.com dig tips på hur du förbereder dig på bästa sätt inför lönesamtalet och hur du bör gå tillväga under själva löneförhandlingen.
Inför löneförhandlingen 2024 – 5 tips
Innan du sätter dig ner och förhandlar lönen bör du fundera på varför du är värd en högre lön och sedan arbeta på dessa argument. Här är 5 saker att tänka på inför lönesamtalet.
5 tips
Utökat ansvar på jobbet
Har du fått fler arbetsuppgifter eller ett större ansvar än vad du får betalt för?
Ofta händer det att man får arbetsuppgifter och ansvarsområden som egentligen ligger utanför det man är anställd för och sådant är definitivt värt en löneförhöjning.
Extra hög kompetens
Är du ovanligt kompetent inom mitt arbetsområde?
Om du känner att du gör ett riktigt bra jobb, kanske är bland de bästa på arbetsplatsen, är detta självklart ett bra argument. Du bör emellertid inte jämföra dig med dina kollegor när du löneförhandlar utan istället ge konkreta exempel på vilka resultat du uppnått.
Större ansvar på eget intiativ
Har du självmant tagit ett större ansvar än du behöver och det uppskattas av chefen?
Om det är så kan du smyga in det diskussionen, men du bör inte använda det som ett huvudargument eftersom det faktiskt är du själv som tagit initiativet. Samtidigt brukar liknande initiativ uppskattas och kan vara skäl nog till högre lön.
Ökad kompetens under jobbet
Har du utbildats och kompetensutvecklats på företaget? I vissa fall ingår det mer eller mindre i arbetsbeskrivningen och är då inte skäl nog till en löneförhöjning, men ibland kan det vara det.
Jämför med andras löner
Hur ser lönerna ut på företaget i övrigt? Om det verkar som att du får sämre betalt än de flesta andra är det ett solklart argument för en bättre lön.
Plugga inför löneförhandlingen
När du har kommit fram vilka argument du ska använda dig av bör du skriva ner dem tillsammans med konkreta exempel på en kom-ihåg-lapp.
Plugga in argumenten och använd inte lappen under själva löneförhandlingen. Det kan låta både konstlat och inte särskilt övertygande. Dessutom vill du ju verka självsäker framför din chef under löneförhandlingen, inte nervös.
Under lönesamtalet – 13 tips
Efter du har förberett dig ordentligt och läst på dina argument inför din löneförhöjning är det dags att börja löneförhandla. Här kommer därför 13 tips med saker att tänka på under själva lönesamtalet.
13 tips
Visa konkreta exempel
Ge konkreta exempel som visar varför du är värd en högre lön istället för att bara säga saker som ”du vet att jag är ambitiös”, ”du vet att jag arbetar bra” och ”du vet att jag är duktig”. Använd dig av de argument du kom fram till efter att ha läst det vi skrev om ovan.
Var inte blyg
Var inte för försiktig och blygsam. Många kan ha lite för mycket respekt för chefen och känner att de befinner sig i ett underläge eftersom chefen befinner sig i en maktposition.
Men en chef är beroende av sin personal. Och personal som är missnöjd gör inget bra jobb, det känner din chef såklart till.
Så sträck på dig under löneförhandlingen och visa att du inte låter dig köras över hur lätt som helst. Det visar också att du är en stark medarbetare med självförtroende och sådant brukar uppskattas.
Var inte för hård heller
Var inte för tuff. Trots att du ska visa att du är en tuff förhandlare ska du inte överdriva. Med aggressivitet och hot om uppsägning kommer man sällan långt.
Det brukar snarare bara göra att arbetsgivaren vänder taggarna utåt och kan tycka att du är illojal.
Jämför dig inte för mycket med kollegor
Jämför dig inte med dina kollegor. Att säga att man är bättre än alla andra på företaget eller att de andra inte jobbar speciellt bra är som att säga att din arbetsgivare inte hade något vidare omdöme när han anställde dem, så undvik det.
Var försiktig med vad du lovar
Ge inga löften du kanske inte kan hålla. Det är bättre att fokusera på det du faktiskt uppnått på företaget än att säga vad du ska göra om du får en högre lön.
Visst, ibland kan det vara vettigt att ta på sig någon extra arbetsuppgift mot en högre lön om arbetsgivaren kräver det, men fundera på om du verkligen klarar av det så att du inte riskerar att bli utbränd.
Lägg första budet
Lägg det första budet! Det är alltid bäst att markera hur mycket man vill få i löneförhöjning innan arbetsgivaren ger dig ett bud som du måste förhålla dig till. Om du lagt ett bud först måste arbetsgivaren istället förhålla sig till ditt bud.
Om arbetsgivaren till exempel lägger ett bud före dig på 300 kr och du har tänkt dig 1 000 kr i förhöjning blir det svårt att hamna där men om du begär 1300 kr innan arbetsgivaren lagt sitt bud har du större möjligheter att få din vilja igenom.
Lägg på lite extra
Begär alltid mer än du tror att du kommer att få eftersom en löneförhandling handlar om kompromisser. Arbetsgivaren ser helst till att försöka få ner kostnaderna och därför kan det vara smart att ha med det i beräkningen.
Klaga inte på din nuvarande lön
Klaga inte på din nuvarande lön utan förklara istället varför du numera är värd en högre lön. När du visar tacksamhet mot chefen ökar dina möjligheter till att få den löneförhöjningen du vill ha.
Använd endast jobbrelaterade argument
Använd enbart argument som har med ditt jobb att göra. Du ska alltså inte säga att du behöver en högre lön för att hyran har gått upp, för att ditt bolån blivit dyrare eller att din sambo blivit arbetslös.
Ställ öppna frågor
Ställ inte frågor som kan besvaras med ett ”ja” eller ”nej”, till exempel ”tycker inte du själv att jag har blivit en bättre säljare under det senaste året?” Då kan du få ett rungande ”nej”! Då är det bättre att säga: ”Som du har sett har jag nått fler avslut under det senaste året, det måste vara värt något.”
Visa starkt självförtroende
”Fake it until you make it”. Detta kända talesätt låter kanske lite klyschigt men det funkar faktiskt i de flesta fall. Många kan vara blyga och känna osäkerhet under till exempel löneförhandlingar och det kan förstöra en hel del.
Även om du inte är helt säker så försök sträcka på dig lite extra och ha självförtroende!
Använd dina referenser
Om du förhandlar om ingångslön ska du hänvisa till dina kompetenser, utbildningar och tidigare erfarenheter och även sådant som kanske inte direkt har med det nya jobbet att göra.
Om du till exempel har varit ordförande i en klubb eller varit ledare på ett fritidsläger visar det att du kan ta ansvar och leda folk.
Ha tålamod
Ge inte upp i första taget! Även om arbetsgivaren tidigt säger ”nej” ska du inte ge upp utan istället fortsätta att argumentera.
Det är lätt hänt att man kan känna sig kränkt eller nedvärderad i en löneförhandling. Kom ihåg att detta inte har något med dig som individ att göra, och håll dig lugn och sansad.
Detta är ett företag, och din chef har som uppgift att hålla personalkostnaderna nere så mycket som möjligt. Oavsett hur löneförhandlingen går, låt detta inte påverka din relation till chefen och jobbet i övrigt.
Om du inte får den lönen du ville ha, så är det större chans att chefen säger ja i nästa löneförhandling.
Sammanfattning – Lönesamtal tips och tricks
Här ger vi dig en sammanfattning över tips för en lyckad löneförhandling som leder till en högre lön och därmed högre inkomster.
I princip finns två sätt att få en bättre privatekonomi på – ökade inkomster och lägre utgifter. Lägre utgifter kan du läsa mer om här. Den andra delen, att få ökade inkomster, görs oftast på lönesamtalet.
Lönesamtalet kan delas upp i två delar – förberedelsen inför lönesamtalet och själva lönesamtalet.
Inför lönesamtalet är det viktigt att vara väl förberedd. Fundera på varför du är värd en högre lön och hur du argumenterar för detta. Vilka aspekter bör du lyfta fram och vad vill du ha sagt under löneförhandlingen?
Efter förberedelsen är det viktigt att prestera väl under löneförhandlingen. Där lyfter du fram dina argument inför chefen och förklarar varför just du bör på högre lön.
I texten ovan har vi gett flera smarta tips med saker att tänka på inför och under lönesamtalet.
Quiz: testa dina kunskaper om löneförhandling
Quiz: Löneförhandling
Lönesamtal 2024 – Frågor och svar
Vad är viktigt att tänka på inför ett lönesamtal?
Först och främst är det viktigt att förbereda sig väl inför löneförhandlingen.
Varför bör du få förhöjd lön? Har du tagit på dig nya arbetsuppgifter? Är du en stor tillgång för företaget?
Jämför dina arbetsuppgifter med det som står i din arbetsbeskrivning. Ge alltid konkreta exempel.
Vad bör man inte göra under lönesamtalet?
Håll lönesamtalet strikt profesionellt och nämn inte din privata ekonomi. Undvik också att jämföra dig med dina kollegor för mycket.
Var inte heller för blyg utan framhäv dig själv och dina prestationer.
Varför är löneförhandlingen viktig?
För att få en bättre privatekonomi kan man minska sina utgifter eller öka sina inkomster. Inkomsten från lön den största inkomsten för de flesta.
Därför är löneförhandlingen mycket viktigt för att du ska få en bättre ekonomi.