Författare  Tobias Ahlqvist
Uppdaterad: 12 september, 2024

Innan du köper bil av en privatperson – läs det här

Om du ska ta ett billån som inte kräver någon säkerhet behöver du inte köpa bilen av en auktoriserad bilhandlare. Då kan du köpa den av vem som helst, det vill säga av en släkting eller på en köp-och-sälj-sida. Många som köper begagnade bilar väljer därför att ta ett sådant billån men om du köper en begagnad bil av en privatperson är det flera saker du bör tänka på eftersom bilen då inte är varudeklarerad och inte har någon garanti.

Nu ska Financer.com därför ge dig några tips som kan vara bra att ha till hands när du ska köpa bil av privatperson.

Ordna med ett billån

Det är alltid bäst att ha ansökt och fått ett billån beviljat innan man köper en begagnad bil. Privatpersoner brukar sällan vilja vänta på betalningen. I vissa fall kan de acceptera det om du lägger en handpenning men om det handlar om en billig begagnad bil vill de ofta sälja den direkt på plats, annars finns de risk för att de säljer bilen till någon annan.
Hitta ett billån snabbt här!

Gå igenom besiktningsprotokollet

Du ska alltid begära att få ta del av de senaste årens besiktningsprotokoll där du tydligt kan se vad bilen tidigare har haft för problem, till exempel om ägaren har varit tvungen att åtgärda något eller om bilen har varit belagd med körförbud. Det här ger en bra bild av bilens skick. Du kan även skicka e-post till bilprovningen och få de senaste tre årens protokoll om du har registreringsnumret tillgängligt eftersom det är en offentlig handling. E-postadressen hittar du på bilprovningens hemsida.

Kolla upp att säljaren faktiskt äger bilen

Det finns faktiskt de som har blivit lurade av säljare som inte äger den bil de säljer, den fällan ska du naturligtvis inte trampa i. Du måste alltså begära ett få se ett ägarbevis och om säljaren påstår att han eller hon inte hittar det så kan du alltid ta reda på det ändå. Antingen skickar du ett sms med registreringsnumret till Transsportstyrelsen (72503, kostar 3 kr) eller kollar upp det direkt på deras hemsida. Mycket smidigt.

Titta i serviceboken och gå igenom bilen

I serviceboken kan du se hur bilen är servad, dock är det långt ifrån alla bilägare som har en sådan bok, framförallt inte när det handlar om riktigt gamla bilar. I sådana fall är det viktigt att du går igenom bilen noggrant. Om du inte har full koll på bilar bör du ta med en vän eller släkting som har större kunskaper, alternativt be att få köra den till en teststation, till exempel bilprovningen eller motormännen.

Provkör bilen

Självklart ska du aldrig köpa en bil utan att först ha provkört den, dels för att få en känsla för hur fint den går och dels för att se om du gillar att köra den. Lyssna efter märkliga motorljud och skrammel samt testa bromsarna (inklusive handbroms), vindrutetorkare och andra viktiga funktioner. Kolla att lamporna på instrumentpanelen fungerar som de ska.

Var noggrann med köpeavtalet & registreringsbeviset

Det är viktigt att alla viktiga uppgifter står med i avtalet, såsom ägarnas namn, personnummer och bilens registreringsnummer. Om du lägger en handpenning bör det stå med i avtalet och du ska även få ett kvitto på det. Se också till att registreringsbeviset skickas in till Transportstyrelsen för registrering eller registrera det med Appen Mina Fordon, den finns för både Android och iPhone.

Trafikförsäkring

Se till att bilen har en gällande trafikförsäkring. Har den inte det måste du teckna en redan innan du kör hem bilen, dels eftersom det inte är en särskilt god ide att vistas i trafiken utan en trafikförsäkring och dessutom är trafikförsäkringen faktiskt obligatorisk.

Om tvister skulle uppstå

Skulle det vara så att det uppstår en tvist mellan dig och säljaren efter att bilen bytt ägare, kanske fungerar den inte som den ska eller om du upptäcker en ny skada, kan det vara bra att få ett tredje utlåtande i konflikten. Låt en tredje, oberoende part titta på bilen och avtalet och därefter göra en egen bedömning.

Om tvisten inte går att lösa kan du tyvärr inte ta hjälp av ARN (Allmänna reklamationsnämden) om du köpt bilen av en privatperson. Då måste du istället vända dig till tingsrätten om du och den tidigare bilägaren inte kommer överens. Om du har en bra bilförsäkring kan du få ersättning för kostnader i samband med rättstvister.

Tyckte du texten var intressant?

Bli först med att lämna feedback

Financer tar transparens på allvar
Vi på Financer.se har som mål att hjälpa dig med din ekonomi, lån, investeringar och sparande. Allt vårat innehåll följer våra Redaktionella Riktlinjer. Vi är alltid transparenta kring hur vi recenserar produkter och tjänster vilket du kan läsa om i vår Granskningsprocess och hur vi tjänar pengar i avsnittet Om affiliatesamarbeten.
Genom att använda Financer gör du skillnad.  Läs mer