Vad är egentligen en bank?
Vi har alla någon sorts relation till en bank men vad definierar egentligen en bank? Den vanligaste förklaringen är att en bank sysslar med utlåning och inlåning av pengar samt olika transaktioner av pengar. Från första början var det så men idag erbjuder bankerna många fler finansiella tjänster såsom till exempel handel med aktier och utgivning av kort. I Sverige finns även världens äldsta centralbank, Riksbanken, som grundades år 1656, som har en tydlig sammankoppling till alla banker.
Vem som helst får inte kalla sig bank
Relationen bankerna har med centralbanken är att de har möjligheten att göra uttag och insättningar från Riksbanken, därför brukar Riksbanken kallas för bankernas bank. Men vem som helst kan inte få kalla sig bank, företag behöver ett speciellt tillstånd från Finansinspektionen för att får kalla sig för en bank. Finansinspektionen har en översyn och kontrollerar så att bankerna följer alla reglerna som gäller.
Exempel på banker i Sverige
- SEB
- Handelsbanken
- Swedbank
- Nordea
- Danske Bank
- ICA Banken
- IKANO Bank
- Marginalen Bank
- SBAB
Banker och insättningsgaranti
Att bankerna är under Finansinspektionens tillsyn betyder att bankens sparkonton också omfattas av den statliga insättningsgarantin. Denna garanti ger dig upp till 100 000 euro om banken skulle gå i konkurs. Man kan alltså säga att det är en slags försäkring för att du ska känna dig trygg när du placerar ditt kapital hos banken. Det kan vara en bra idé att kolla efter insättningsgaranti om du är ute efter ett sparkonto där dina pengar är helt säkra.
Förutom banker finns kreditbolag
Förutom banker finns det även många kreditbolag som också lånar ut pengar och erbjuder ofta sparkonton. Huvudsakligen är skillnaden att kreditbolagens sparkonton inte omfattas av insättningsgaranti och att en bank granskas ständigt på kreditrisker med mera av Finansinspektionen. Detta gör att banker generellt sätt är säkrare och pålitligare än kreditbolag i Sverige.
Dock är ofta avkastningen mycket högre om du placerar dina pengar hos ett kreditbolag, till exempel i ett fasträntekonto, där kapitalet inte täcks av insättningsgarantin. Dock finns alltid risken för att du förlorar ditt kapital om företaget skulle gå i konkurs.
Är du intresserad av att komma igång med ditt sparande? Här kan du läsa mer om vilka olika typer av sparkonton det finns.
Så sparar du 1 940,00 kr på ditt lån
Prisskillnaden för ett 10 000,00 kr lån under 90 dagar är 1 940,00 kr.
Olika sorters banker
- Affärsbanker. Den vanligaste typen av bank idag är affärsbanker med bolagsformen bankaktiebolag.
- Föreningsbanker. Detta är något som dök upp i Sverige för över hundra år sedan och kallades då för andelsbanker och jordbrukskassor. Som ni hör är detta inga bankaktiebolag utan ekonomiska föreningar.
- Sparbanker. Det fanns förut en Sparbanksstiftelse som uppmuntrade människor att spara pengar och under 90-talet ombildades sparbankerna till aktiebolag. De flesta ingår nu i Swedbank-koncernen men det finns fortfarande vissa som drivs av stiftelser.
- Nischbanker. Detta är banker som nischar sig på några specifika banktjänster såsom endast inlåning och utlåning.
- Medlemsbanker. En medlemsbank är något ovanligt nu för tiden, i Sverige finns det två stycken; Ekobanken och JAK medlemsbank. Dessa banker värnar för sina medlemmars intressen och har också vissa etiska principer.
Vad är ett banklån?
Det är precis det som namnet antyder, nämligen ett lån som banken erbjuder sina kunder. Dessa skiljer sig från lån som erbjuds av kreditbolag oavsett om ett kreditbolag erbjuder privatlån eller smslån är detta inga banklån. Ett banklån är oftast mer omfattande och banken gör en mer grundlig bedömning av privatpersoner innan de godkänner lån. Det finns en rad olika banklån men nedan har vi listat de vanligaste som bankerna brukar erbjuda.
- Privatlån (kallas även blancolån eller lån utan säkerhet). Dessa banklån har alla banker i Sverige.
- Banklån – oftast ett lån utan säkerhet, men kan tas med säkerhet också via banken. Ett banklån med säkerhet får oftast lägre ränta.
- Billån, MC-lån och båtlån med eller utan säkerhet.
- Bolån. Detta erbjuder åtminstone alla större banker men det är inte säkert att nischbankerna gör det.