Allt om att gå i borgen
Att gå i borgen för någon innebär att en (eller flera) personer går in tillsammans med låntagaren och delar ansvaret om att lånet kommer att betalas tillbaka. Borgensmannen fungerar alltså som en slags säkerhet för banken. Kan inte låntagaren sköta sin återbetalning, blir det borgensmannens ansvar att betala tillbaka istället. Innan du går i borgen för någon måste självklart en kreditupplysning göras på dig för att se om din ekonomi är god nog för att både sköta dina personliga vardagsutgifter samt det åtagande som du går i borgen för.
Stort åtagande
Tänk på att du som borgensman har varit förutsättningen för att den som du har gått i borgen för har fått sitt lån. Det innebär att gäldenären har en för låg inkomst, har för osäker inkomst eller har en skuldsättning som har gjort att banken inte tycker att gäldenären är tillräckligt kreditvärdig. Du bör alltså tänka dig för både en och två gånger innan du blir borgensman för någon, eftersom det är ett väldigt stort åtagande.
Viktigt att tänka på om du ska gå i borgen
- Ta del av bankens kreditupplysning innan du går i borgen. Då kan du se om gäldenären har dolt något för dig.
- Be om att få se gäldenärens nuvarande anställningsavtal där lönen står tydligt angiven.
- Var försiktig med att gå i borgen för stora privatlån som läggs upp på många år, annars kan det bli riktigt dyrt för dig om gäldenären inte betalar tillbaka sitt lån.
- Om du gått i borgen för ett bolån som inte betalas tillbaka bör du inte vänta för länge med att se till att bostaden säljs så att du slipper betala av på ett lån som inte är ditt.
- När det gäller hyresavtal och abonnemang bör du försöka få ett tidsbegränsat borgensåtagande eftersom sådana kan löpa vidare i evigheter.
- Om möjligt, försök att få en begränsad betalningsskyldighet för stora lån.
- Se om du kan teckna en försäkring som täcker lånet om gäldenären skulle avlida eller bli långtidssjukskriven.