Jämför matkort - Få bonus när du köper mat

|
Uppdaterad: 17 september, 2024

Ett matkort kan vara något för dig som alltid handlar i samma matbutik. Då kan du nämligen få poäng på alla dina köp, vilket innebär att du kan få tillbaka pengar.

  • Jämför och lär dig mer om matkort här
  • Hitta bästa matkortet 2020 där du får mest poäng
  • Matkort med kredit, bankkort eller bonuskort – vad ska jag välja?

Matkort – få bonus i din matbutik

Sedan decennier tillbaka har flera livsmedelskedjor erbjudit så kallade matkort, ett kort som ger kunderna fina bonusar och rabatter på sina inköp när de handlar i någon av kedjans butiker.

Under 2000-talet har matkorten blivit allt mer avancerade och kan numera knytas till ett bankkonto och en kredit hos livsmedelskedjan. ICA, Hemköp och Coop (till exempel) har nämligen utvidgat sin verksamhet och erbjuder ett antal banktjänster till sina kunder.

I den här guiden går vi igenom matkort både med och utan kredit, matkedjornas egna bonuskort och andra kreditkort med bonus som passar bra för dig som vill få återbäring när du använder ditt kort.

Fördelen med matkort

Den största fördelen med att använda ett matkort istället för ett vanligt kreditkort eller bankkort är att dina livsmedelsinköp blir billigare eftersom den bonus du samlar ihop kan ge dig värdecheckar och fina kundrabatter.

Naturligtvis kan du även skaffa ett enkelt matkort som inte har någon kredit eller är knutet till ett bankkonto men då fungerar det bara som ett bonuskort som saknar en massa andra fördelar som du kan läsa om nedan. Du behöver då även dubbla kort med dig när du handlar – både ditt vanliga kort och bonuskortet.

Ett matkort är ett utmärkt kort för barnfamiljen eftersom matinköpen tenderar att vara ganska stora hos dem. På så sätt kan man både få handla billigare och få speciella erbjudanden på matvaror man köper ofta.

Matkort med kredit – få bonus & andra fördelar

Ett matkort med kredit ger dig alla de fördelar som livsmedelskedjans bankkort ger dig samt en kredit. Ofta har även kreditkorten för mat ytterligare fördelar som påkopplade försäkringar.

Så här fungerar ett matkort med kredit

  • Kortet fungerar både som ett bankkort och ett kreditkort. Du kan alltså handla för pengarna du har på kontot eller med krediten.
  • Räntefri kredit. ICA Banken, till exempel, ger dig upp till 60 dagars räntefri kredit och Hemköp 54 dagar. Under denna tid behöver du inte betala ett öre.
  • Bonus på alla köp, även de du gör utanför livsmedelskedjans butiker.
  • Perfekt för utlandsresan. Det har inga valutapåslag eller uttagsavgifter och en reseförsäkring samt avbeställningsskydd ingår.

Bäst kreditkort som ger bonus när du handlar mat

I tabellen nedan har vi valt ut de kreditkorten vi tycker passar bäst för att handla mat med, kort där du ofta både får bonus på dina matinköp och andra fördelar som reseförsäkring och räntefri kredit på din månadsfaktura.

Men vilket kreditkort är bäst då?

Bäst matkort enligt Financer.com

Sammanfattningsvis tycker Financer att Kompletts kreditkort är det bästa matkortet. Detta eftersom du får minst 1 % bonus på ALLA dina köp, försäkring ingår och kortet har 0 kr årsavgift

Matkort med bankkonto (utan kredit)

Ett matkort som är knutet till ett bankkonto fungerar som ett helt vanligt bankkort. Du kan betala med det överallt och ta ut pengar i uttagsautomaterna, även utomlands.

Den här typen av matkort fungerar som ett förbetalt bankkort, du sätter själv över pengarna på matkortet och det är enbart det saldot du kan använda för att köpa mat.

Det ger dig följande fördelar

Nackdelen med bankkort för att handla mat är:

  • Om du handlar för mer pengar än du har på kortet går köpet inte igenom eftersom du inte har någon kredit kopplat till kortet.

Matbutikernas egna bonuskort utan betalfunktion

Det finns även möjligheten att få bonus på alla sina matinköp hos olika matkedjor genom ett enkelt bonuskort, utan kredit eller bankkonto kopplat till kortet. Detta antingen som ett bonuskort eller att man kopplar sitt vanliga betalkort till och blir bonuskund.

Detta kan man kunna lägga på sitt befintliga kreditkort eller bankkort när man handlar genom att säga till i kassan.

Exempel på bonuskort från olika matkedjor:

  • Coop erbjuder från 0,5 – 5 poäng per krona när du handlar hos dem. Poängen kan användas som värdecheckar hos Coop eller går att handla för i poängshoppen på Coops hemsida. Coop har även ett kreditkort som ger poäng på ALLA köp du gör med kortet, oavsett om du handlar hos Coop, en konkurrent, eller något helt annat. Läs mer om hur Coops kreditkortet fungerar här.
  • Hemköp erbjuder från 0,5 – 2 % bonus på alla köp hos dem, för att få 2 % bonus behöver man handla för minst 3 000 kr per månad. Medlemsskapet är ”kortlöst” och kopplas på ditt betalkort i kassan.
  • ICA erbjuder bonus genom att man registrerar sig som ”Stammis”. För varje krona man handlar i en ICA-butik och hos Apoteket Hjärtat får man en poäng. Dessa omvanslas sen till bonuspengar, 2 000 bonuspoäng innebär 25 kronor i värdecheck, ju mer stammispoäng du har desto mer pengar får du att handla för.
  • Willys erbjuder trogna kunder speciella erbjudanden när man ansluter sitt betalkort till ”WillysPlus”, man får då inget nytt bonuskort utan använder sitt befintliga betalkort. Säg till i kassan och visa legitimation för att ansluta dig till WillysPlus.

Den här typen av bonuskort för mat passar främst för dig som redan är nöjd med ditt befintliga kredit- eller betalkort och gör i sort sett alla dina inköp hos en viss matkedja.

Sammanfattning – matkort eller annat betalkort?

Sammanfattningsvis är matkort framför allt ett väldigt bra kort för barnfamiljer som vanligtvis handlar mat för stora summar pengar månadsvis.

Men självklart kan ett matkort även vara ett bra alternativ om du bor ensam eller med en partner utan barn. Kanske gillar ni lite dyrare matvaror och då kan ett matkort vara ett bra sätt att spara lite extra pengar.

Reser du även mycket utomlands, med din partner eller med hela din familj, är ett matkort mycket fördelaktigt alternativ då det ger er mer för pengarna och en reseförsäkring och/eller avbeställningsskydd som skyddar er om något skulle hända.

Om du handlar mycket i en specifik matkedja som har ett bonussystem kan det definitivt vara värt att skaffa just deras matkort, men om det inte är fallet rekommenderar vi att du istället skaffar ett bankkort eller kreditkort med bonus på alla – oavsett butik eller kedja.

Skulle det vara så att du kör mycket bil i din vardag kan ett bensinkort vara ett bra komplement till matkortet.

Vilket matkort ska jag välja?

Alla betalkort har sina fördelar och nackdelar, har kortet ingen årsavgift kanske det istället har valutapåslag när du använder kortet utomlands. Du kan i vår jämförelse högst upp jämföra matkort och betalkort för att se vilket kort som passar just dig bäst.
Financer tar transparens på allvar
Vi på Financer.se har som mål att hjälpa dig med din ekonomi, lån, investeringar och sparande. Allt vårat innehåll följer våra Redaktionella Riktlinjer. Vi är alltid transparenta kring hur vi recenserar produkter och tjänster vilket du kan läsa om i vår Granskningsprocess och hur vi tjänar pengar i avsnittet Om affiliatesamarbeten.
Författare Tobias Ahlqvist

Tobias Ahlqvist är Country Manager på Financer.se Sverige sedan 2020. I bagaget har han studier i ekonomi vid universitet i Umeå och Uppsala samt har arbetat som egen företagare inom ekonomisk rådgivning. Hans artiklar på Financer.se läses av över 30 000 svenskar varje månad och ger insikter om lån, ekonomi och finans. Han har även publicerat texter på driva-eget.se, di.se och andra finanssidor.

Dela på

Tyckte du texten var intressant?

Bli först med att lämna feedback

Hur kan vi göra texten ännu mer intressant? Din feedback är privat.

Genom att använda Financer gör du skillnad.  Läs mer