Kreditkort med reseförsäkring – perfekt för dig som reser regelbundet
Ett kreditkort med reseförsäkring är ett mycket bra komplement till din vanliga hemförsäkring när du är ute och reser.
Med den kompletterande reseförsäkringen som är inkluderade i de kreditkorten i listan här ovan får du en ännu mer täckande försäkring som betalar ut ersättning för många olika utgifter som kan uppkomma i samband med en resa.
Du kan exempelvis få ersättning om ditt flyg eller bagage är försenat, om du råkar ut för en olycka på resan och kan slippa betala självrisk om något inträffar med ditt hus eller fordon hemma i Sverige undertiden du är bortrest.
Det finns alltså många bra anledningar till att skaffa ett bra kreditkort med reseförsäkring om du befinner dig mycket utomlands.
- Kreditkortets reseförsäkring gäller automatiskt om du betalar minst 50 % eller 75 % av resans pris med ditt kort.
Det finns även kreditkort med andra fördelar när du reser utomlands som kan ge dig till exempel rabatter och erbjudanden på hotell och flygresor. En del kreditkort, som Norwegians kort, låter dig även samla bonuspoäng som kan användas som betalning när du bokar flyg.
Reseförsäkring | Förklaring |
---|---|
Avbeställningsskydd | När du behöver avboka resan pga. sjukdom eller skada |
Olycksfallsförsäkring | Ersättning vid skador, invaliditet eller dödsfall på resan |
Försening av allmänt transportmedel | Om t.ex. ditt flyg blir försenat till ditt resemål eller hem får du ersättning, gäller oftast vid minst 4 timmars försening |
Försening av bagage | Om ditt bagage blir försenat efter att du har anlänt får du ersättning så att du kan köpa kläder, tandborste och liknande. Gäller oftast vid minst 6 timmars försening |
Självriskskydd | Kallas även självriskeliminering och är en försäkring som täcker självrisken om det skulle hända något med din bostad eller bil undertiden du är bortrest |
Avbeställningsskydd med Visa eller Mastercard kreditkort
När man skaffar ett kreditkort från Visa eller Mastercard med reseförsäkring brukar ett avbeställningsskydd ingå, det är därför det är så fördelaktigt att boka sin resa med ett sådant kreditkort.
Det är dock inte så att du får avbeställa din resa bara för att du känner för det utan du måste ha en rimlig orsak.
I stort sett kan du bara avbeställa din resa om du eller din reskamrat blir akut sjuk eller skadad innan resan. Du måste dock ha ett läkarintyg som styrker detta, det räcker alltså inte med att du påstår att du har feber eller känner dig lite krasslig.
Vad gäller kring avbokningsskydd och Corona?
Tänk på att avbokning på grund av Coronaviruset (Covid-19) inte omfattas av kreditkortens reseförsäkring. Om du däremot är smittad själv av Corona och inte kan resa på grund av det – och har läkarintyg som bekräftar det – gäller normalt avbeställningsskyddet. Kontakta i första hand ditt flygbolag eller researrangör för att avboka, omboka eller begära pengar tillbaka.Reseförsäkringen gäller även vid anhörigs sjukdom eller olycksfall
Reseförsäkringens avbeställningsskydd gäller även för dina anhöriga vare sig de är med på din resa eller reser utan dig, bara du har betalat hela eller en del av resan med ditt kreditkort (oftast minst 75% av beloppet, ibland räcker det att 50% av resan är betald med kortet)
Även om någon anhörig hemma, som inte ska följa med på resan, blir svårt sjuk eller svårt skadad är det ett giltigt skäl för att få avbeställa sin resa med hjälp av kreditkortets avbeställningsskydd.
Vilka som anses vara anhöriga skiljer sig lite åt mellan de olika kreditkortsutgivarna, men normalt handlar det i alla fall om din sambo/make/maka och dina barn (upp till 23 år), ibland även syskon, föräldrar, mor- och farföräldrar samt barnbarn skulle bli sjuka eller avlida.
Avbeställningsskyddet kostar inget extra
Trots att avbeställningsvillkoren kanske kan verka lite hårda är det ändå bra att ha ett sådant här skydd för om du inte har det får du inte några pengar tillbaka om du tvingas avboka din resa på grund av sjukdom eller olycka, såvida du inte har ett annat kostsamt avbeställningsskydd.
Kreditkortets avbeställningsskydd är alltså guld värt och kostar inget extra.
Läs dock igenom villkoren för kreditkortet innan du ansöker, ifall att något skulle hända så är det viktigt att du känner till vad försäkringen täcker så du inte blir missnöjd om du skulle bli nekad ett ärende.
Förseningsskydd och förlorat bagage
Du kan även med kreditkorten som du hittar i jämförelsen högst upp få ersättning om:
- Din resa blir mycket försenad, oftast handlar det om minst 4 timmar. Vissa kortutgivare ersätter även ofrivillig hotellvistelse om du skulle tvingas att övernatta på grund av en extrem försening.
- Ditt bagage blir försenat, till exempel för att det har hamnat fel och sedan skickas med ett annat flyg.
- Ditt bagage försvinner.
- En olycka inträffar (olycksförsäkring). Denna försäkring brukar ge ersättning för invaliditet och dödsfall, men inte för sjukhusvistelser och läkarbesök utomlands, något som hemförsäkringen täcker under de 45 första dagarna utomlands. Skulle du befinna dig inom EU är läkarvården emellertid gratis, eller i stort sett gratis, i de flesta EU-länder.
Självriskskydd / självriskelimering med kreditkortet
En del kreditkort kan ge en ersättning som täcker din hemförsäkrings självrisk om din bil eller bostad skulle skadas när du befinner dig utomlands.
Detta är väldigt tacksamt ifall du har en bra hemförsäkring men självrisken är ganska dyr. Då täcker kreditkortet en stor eller i vissa fall till och med hela självrisken så du slipper bekosta det från egen plånbok.
Vad skiljer Visa- och Mastercards reseförsäkringar åt?
Om du har ett Visakort eller Mastercard med reseförsäkring så är det bankerna (kortutgivarna) som sätter villkoren för reseförsäkringen.- Omfattningen vad gäller den grundläggande kompletterande reseförsäkringen brukar vara ungefär densamma oavsett om du har ett Visa-kort eller Mastercard, och oavsett vilken kortutgivare du har.
- Ersättningsbeloppet som de olika bankernas försäkringsbolag betalar ut kan däremot skilja sig åt, SEB:s Visa reseförsäkring betalar exempelvis ut 2 000 kr om ditt bagage är försenat mer än 48 timmar, Handelsbankens Mastercard betalar ut 5 000 kr om ditt bagage är försenat mer än 24 timmar.
Kreditkort med ännu fler försäkringar
Väldigt många kreditkort har kompletterande reseförsäkring, självriskeliminering och avbeställningsskydd inkluderade med kortet.
Men det finns faktisk kort som har ännu fler försäkringar än så vilket innebär att du kan få en extra trygghet när du väljer att betala dina köp med ditt kreditkort.
Här är några exempel på kreditkort med utökade och ännu fler försäkringar:
- Komplett Banks kreditkort har både ID-skydd, köpskydd och betalskydd (om du t.ex. blir arbetslös). Vissa av försäkringarna ingår gratis utan extra kostnad, andra kan du välja till mot en liten procentuell avgift.
- Debitkorten från N26 (You & Metal) kommer med både försäkring för medicinska utgifter på resan, försäkringar för vintersport, försäkring vid stöld eller skada på mobiltelefon m.m. Dessa korten har dock månadsavgift.
- Marginalen Gold från Marginalen har hela 9 försäkringar inkluderade, utöver avbeställningsskydd och bagageförsening finns även bland annat resestartskydd, nyckelservice, allriskförsäkring i Sverige (drulleförsäkring) och ersättning om du tankar fel.
💳 Är Mastercards eller Visa-kortets reseförsäkring bäst?
💳 Räcker det med kreditkortets reseförsäkring när jag reser utomlands?
💳 Vilket kreditkorts reseförsäkring täcker utgifter för köp av champagne?
Tips när du letar efter kreditkort med reseförsäkring
Eftersom det idag finns många olika kreditkort med reseförsäkring på marknaden, kan det vara fördelaktigt att ta sig en stund och jämföra de olika kreditkortens villkor.
Även om reseförsäkringarnas innehåll och omfattning är snarlik finns det många andra saker som skiljer korten åt och då tänker vi framför allt på avgifterna:
- Det finns exempelvis kreditkort både med och utan årsavgift. Ett kort med årsavgift kan ha andra förmåner, försäkringar och vara extra fördelaktiga, men så är inte alltid fallet. Du hittar alla kreditkort utan årsavgift här.
- Valutapåslaget är en viktig avgift att tänka på för dig som tänkt använda kreditkortet utomlands (vilket du säkerligen har tänkt om du läser på den här sidan). Det är påslaget som banken tar ut för att växla från SEK till den lokala valutan. Valutapåslag brukar ligga på runt 2 % men det finns även kreditkort utan valutapåslag.
- Uttagsavgiften är också något som kan vara bra att tänka på, det är en avgift som tas ut varje gång du tar ut pengar i en bankomat, både i Sverige och utomlands. Ofta ligger den här avgiften på ca 3 %. Om kreditkortet har både valutapåslag och uttagsavgift så blir det extra dyrt att ta ut pengar.