Visste du att du kan ångra ditt lån?
Det är långt ifrån alla svenskar som känner till att man faktiskt har två veckors ångerrätt även när det gäller lån och krediter. När SVT ställde frågan ”Om jag har tagit ett smslån, har jag då rätt att ångra mig och betala tillbaka pengarna?” till 1 000 personer svarade 49 % fel. Det trodde inte att ångerrätten gällde för smslån och många tror inte att det gäller för lån överhuvudtaget. Detta är alltså felaktigt, ångerrätten gäller i stort sett för alla krediter och alla slags lån förutom bolån.
Eftersom okunnigheten är stor inom det här området och de flesta inte känner till hur ångerrätten fungerar i praktiken ska Financer.com visa hur den fungerar i detalj.
Kan du ångra ditt lån? Så ser ångerrätten ut
- Alla lån utom bolån har 14-dagars ångerrätt, t ex privatlån, billån och smslån.
- Ångerfristen gäller från den dag då du har fått dina lånevillkor och avtalsinformation, oftast sker det samtidigt som avtalet ingås. Tidsfristen börjar alltså inte löpa från den dag du har fått ditt lån såvida du inte får det samma dag. Om du har skrivit på ditt avtal, fått dina villkor och all annan nödvändig information men får pengarna några dagar senare har tidsfristen redan börjat löpa. Det här är mycket viktigt att ha i åtanke.
- Om du ångar ditt lån kan du meddela det både muntligen och skriftligen, men Financer.com rekommenderar starkt att du gör det skriftligen eftersom det är svårt att bevisa muntliga uppsägningar såvida du inte spelar in samtalet och kan styrka vilken tid det spelades in. Det bästa är att skicka ett meddelande via mail om det accepteras för då kan du styrka att du har ångrat dig och NÄR du har ångrat dig. Enligt lag spelar det sedan ingen roll om långivaren sett mailet eller inte, ångerrätten gäller ändå om du skickat mailet inom två veckor.
- När du har ångrat ditt lån har du 30 dagar på dig att betala tillbaka allt du har lånat. De 30 dagarna gäller alltså inte från den dag du tog ditt lån utan från den dag du meddelade att du ångrade dig.
- Naturligtvis måste du betala ränta för den tid du har lånet till ditt förfogande även om du ångrar dig, så om du gör det bör du betala tillbaka lånet så fort som möjligt om du vill minska ränteutgifterna.
- Om du fick betala en uppläggningsavgift eller någon annan slags avgift för lånet har du rätt att få tillbaka detta belopp. Många långivare är inte så pigga på att betala tillbaka det du har betalat i uppläggningsavgift, speciellt inte om du tagit ett räntefritt lån som bara har en avgift, men det är bara att stå på dig eftersom du enligt lag har rätt att få tillbaka den summan om du ångrat ditt lån. Beloppet ska vara dig till handa senast 30 dagar efter att du har åberopat din ångerrätt.
Du kan läsa mer om ångerrätten för lån i paragraf 21 – 25 i konsumentkreditlagen och på konsumenternas hemsida.
Reklamera ett smslån
Nog för att det är få som vet att det finns ångerrätt på lån, men det ännu färre människor vet är att det faktiskt går att reklamera smslån och krediter också.
Kanske skulle du ta en kredit eller ett mindre lån som du inte alls är nöjd med eller kanske har långivaren inte hållit vad den lovat och då finns det alltså en möjlighet för reklamation. Detta görs hos ARN (Allmänna reklamationsnämnden) och är mycket effektivt.