Allt du behöver veta om Finansinspektionen
Du har säkert hört talas om Finansinspektionen någon gång. De nämns nämligen ofta i sammanhang som har med med just långivare och banker att göra. Men vet du egentligen vilka Finansinspektionen är, vilken uppgift de har och hur deras arbete kan gynna dig som konsument? Om inte, så rekommenderar vi att du läser vidare. Denna artikel kommer nämligen handla om just Finansinspektionen.
Vilka är Finansinspektionen?
Finansinspektionen är en svensk, statlig myndighet som står under Finansdepartementet. De styrs med andra ord av regeringen och är därmed inget självständigt organ som till exempel Riksbanken är. Finansinspektionen mottar ett så kallat regleringsbrev av regeringen som talar om vilka mål, vilka ansvarsområden och vilka uppgifter myndigheten ska ha.
Deras främsta uppgift är att ha uppsikt över de svenska finansiella marknaderna, som till exempel lånemarknaden, och se till att alla verksamheter går rätt till. Finansinspektionen, tillsammans med Konsumentkreditlagen, är de främsta aktörerna som reglerar den svenska kreditmarknaden. Resultatet av detta är ett starkare skydd för konsumenterna samtidigt som tryggheten bland de svenska företagen blir större.
Finansinspektionens uppgift
Finansinspektionen undersöker och löser endast problem gällande företag och deras förhållande till sina kunder. De lägger sig med andra ord inte i eventuella tvister och affärer mellan privatpersoner.
Man kan säga att myndigheten främsta uppgift helt enkelt är att se till att allt går schysst till när det gäller kundrelationer och att verksamheten ska utvecklas på ett bra sätt. Utöver detta har dock Finansinspektionen en del andra ansvarsområden, som till exempel:
- De informerar allmänheten om hur finansmarknaden fungerar.
- De utför tillsynsarbete. Detta för att kontrollera att företagens verksamhet fungerar bra, att deras rutiner fungerar och att de behandlar sina kunder på ett rättvist och trevligt sätt. Tillsynsarbetet sker genom inspektioner av olika slag och Finansinspektionen kan dyka upp när som helst hos de finansiella företagen.
- De är skyldiga att rapportera till regeringen om eventuella orosmoln skulle dyka upp kring den svenska finansmarknaden.
- De tar ansvar för utfärdanden av tillstånd för de verksamheter som vill erbjuda finansiella tjänster, som till exempel långivare. Tidigare kunde vem som helst starta en finansiell verksamhet mot en viss avgift, men som tur är så funkar det inte så längre.
- De utformar regler kring den finansiella verksamheten som de sedan ser till att företaget följer. Om de inte gör det kan företaget få varningar och skulle företaget fortsätta bryta mot reglerna kan Finansinspektionen stoppa verksamheten helt och hållet.
- De finns där för kunder i behov av rådgivning. En av Finansinspektionens främsta uppgifter är trots allt att backa konsumenterna på finansmarknaden.
Så finansieras Finansinspektionen
Finansinspektionen finansieras främst med hjälp av tillsyns- och tillståndsavgifter. När det gäller tillsynsavgifter så får Finansinspektionen ett anslag ifrån staten årligen som ska användas för att finansiera tillsynen. Utöver detta får även de företag som Finansinspektionen har tillsyn över betala en viss avgift som faktureras av Finansinspektionen. De avgifter som myndigheten får in överförs sedan till staten.
När det gäller tillståndsavgifter så får Finansinspektionen in dessa när de utfärdar tillstånd till företag som vill driva finansiella verksamheter. Detta tillstånd är ju såklart inte gratis. Tillståndsavgifterna används sedan för att finansiera de tillståndsprövningar som Finansinspektionen måste göra. Här har med andra ord staten ingen inblandning.
Om ett företag inte sköter sig
Om Finansinspektionen skulle besöka ett företag oannonserat och märka att de inte alls sköter sig kan följande hända:
- Företaget blir varnat. De måste ändra sina rutiner och utformningen av verksamheten omedelbart.
- Vissa restriktioner för deras verksamhet kan införas. Detta kan i sin tur begränsa utlåningsverksamheten.
- Om problemet kvarstår kan Finansinspektionen tvinga företaget att stänga ner sin verksamhet omedelbart.