WIKI

Vad är en helförsäkring?

Viktig info

Helförsäkring skyddar bilen mer än en halvförsäkring. Den täcker stöld, brand och skador.

Författare  Tobias Ahlqvist
Granskad av  Johannes Larsson
Uppdaterad: 12 september, 2024

En helförsäkring ger det bästa skyddet för din bil

En helförsäkring är det mest omfattande skyddet du kan teckna för ditt fordon. Här ingår innehållet i den obligatoriska trafikförsäkringen, i halvförsäkringen och även en vagnskadeförsäkring. Dessutom ingår det ofta att försäkringen automatiskt ändras till en avställningsförsäkring om du önskar att ställa av ditt fordon under en period. Kanske använder du endast din bil eller MC under våren och sommaren. På så sätt behöver du inte betala för en full helförsäkring under avställningstiden.

Nedan ska vi titta lite närmare på just helförsäkring, vad den innehåller och när en helförsäkring kan vara det bästa alternativet.

Helförsäkringens innehåll

En helförsäkring innehåller som sagt den obligatoriska trafikförsäkringen. Denna trafikförsäkring täcker skador på passagerare, övriga trafikanter, motpartens fordon samt övrig egendom som skadas i samband med en eventuell olycka. Om du till exempel skulle vara med om en kollision som var någon annans fel får du ersättning för de skador som fordonet orsakat på dig och ditt fordon tack vare motpartens trafikförsäkring.

Utöver trafikförsäkringen ersätter helförsäkringen även vid följande tillfällen:

  • Stöld. Om någon skulle stjäla ditt fordon eller föremål ur det. Försäkringen ger även ersättning vid försök till inbrott och stöld.
  • Skulle fordonet fatta eld eller på annat vis vara delaktig i en eldsvåda får du självklart ersättning för skadorna.
  • Helförsäkringen täcker även skador orsakade av till exempel stenskott eller om fordonets glas på andra sätt skadas eller krossas.
  • Om det skulle uppstå problem med fordonets elektronik eller om motorn skulle haverera täcks detta av helförsäkringen. Det kan ofta vara så att försäkringsbolag har olika gränser när det gäller fordonets ålder och antal mil som fordonet färdats när det kommer till den här delen av försäkringen. Kolla därför upp vad som gäller med just ditt försäkringsbolag.
  • Räddning. Om fordonet skulle skadas under färden som gör att resan inte kan fortgå får förare och passagerare hjälp med vidare transport.
  • Rättsskydd. Skulle det uppstå tvister och lagfrågor som medför kostnader för advokat och rättegång ersätter helförsäkringen dessa.

Vagnskadeförsäkring

Helförsäkringen innehåller även en vagnskadeförsäkring. Vilken självrisk du vill ha på vagnskadedelen bestämmer du själv i samband med att du tecknar en helförsäkring. En vagnskadeförsäkring innebär att du bland annat ersätts för skador som orsakas på din egen bil vid en olycka, vid en yttre olyckshändelse eller vid skadegörelse.

Det kan röra sig om skador på lacken eller på plåten som orsakats i samband med till exempel dikeskörning eller kollision. Du får även ersättning om det exempelvis skulle uppstå en skada i samband med att snö eller is ramlar på bilen eller om du skulle krocka med ett djur.

Tips vid helförsäkring

Självklart bör du välja en helförsäkring om det fordon du köpt är helt nytt och kostat mycket pengar. Om du till exempel köper en ny bil ingår ofta en så kallad vagnskadegaranti. Denna garanti gäller i tre år och innebär att du inte behöver teckna en vagnskadeförsäkring innan dessa tre år passerat. Med andra ord kan det då räcka med en halvförsäkring för att få ett komplett skydd. Dock bör du se till att hålla koll på när garantin går ut så du kan uppdatera ditt skydd till en helförsäkring i god tid.

Nedan följer några tips angående hur du bör tänka när det gäller helförsäkring:

  • Om du köper ett äldre fordon bör du se över försäkringens premie och värdet på bilen innan du bestämmer dig för vilken försäkring som är den bästa. Är fordonet äldre än 10 år kan det i många fall räcka med en halvförsäkring men är fordonet nyare bör du välja en helförsäkring om du vill ha det bästa skyddet för dig och ditt fordon.
  • Skulle fordonet vara mycket gammalt och ha ett lågt värde kan det faktiskt räcka med en trafikförsäkring.
  • I slutändan handlar det helt enkelt om hur rädd du är om ditt fordon och en helförsäkring kan för många kännas som det tryggaste alternativet, trots att premien är dyrare.

Vill du läsa mer om trafikförsäkring? Då kan du göra det här.

Tyckte du texten var intressant?

Bli först med att lämna feedback

Financer tar transparens på allvar
Vi på Financer.se har som mål att hjälpa dig med din ekonomi, lån, investeringar och sparande. Allt vårat innehåll följer våra Redaktionella Riktlinjer. Vi är alltid transparenta kring hur vi recenserar produkter och tjänster vilket du kan läsa om i vår Granskningsprocess och hur vi tjänar pengar i avsnittet Om affiliatesamarbeten.
Författare Tobias Ahlqvist

Tobias Ahlqvist är Country Manager på Financer.se Sverige sedan 2020. I bagaget har han studier i ekonomi vid universitet i Umeå och Uppsala samt har arbetat som egen företagare inom ekonomisk rådgivning. Hans artiklar på Financer.se läses av över 30 000 svenskar varje månad och ger insikter om lån, ekonomi och finans. Han har även publicerat texter på driva-eget.se, di.se och andra finanssidor.

Granskad av Johannes Larsson
Dela på
Read Icon 122 antal läsningar
Genom att använda Financer gör du skillnad.  Läs mer