Vår vision är att alla ska kunna fatta ekonomiska beslut på en tydlig och bra grund. Även om vår hemsida inte presenterar alla företag eller finansiella produkter som finns så är vi stolta över att den hjälp vi erbjuder, den information vi ger och de verktyg vi skapat är både objektiva, oberoende, enkla att använda och framförallt gratis.
Så hur tjänar vi på Financer.com pengar? Genom provision från våra partners. Detta kan påverka vilka produkter vi granskar och skriver om (och var dessa tjänster eller produkter visas på hemsidan). Däremot påverkar det inte våra rekommendationer eller råd som istället bygger på analyser, vår upplevelse, kundernas omdömen, jämförelser etc. Våra partners får eller kan inte mot betalning få mer positiva recensioner av sina produkter eller tjänster. Här ser du en lista över alla våra partners.
Mintos är en plattform för P2P-lån där privatpersoner kan investera i lån som tex. privatlån, företagslån, billån och bolån. I gengäld får du avkastning på ditt investerade kapital.
Mintos främsta styrka är det stora utbudet av olika lånetyper.
Lån från hela världen
Lån med och utan säkerhet
Lån med både kort och lång löptid
Lån med både högre och lägre risk
Investerare får därmed en god möjlighet att sprida sina risker med Mintos.
Är du ny inom P2P lån och vill veta mer om denna investeringsform? Läs då vår guide om P2P-lån först.
Mintos är Lettiskt företag med kunder över hela världen, men Mintos finns också i Sverige. Företaget grundades 2015 och har under resans gång tagit in mer än 7 miljoner Euro från investerare.
I dagsläget har över 375 000 personer investerat mer än 6 miljarder Euro i plattformen. Varje vecka betalas knappt 1 miljon euro ut i ränta till investerare.
Mintos P2P lån – fördelar och nackdelar
Mintos är en av de populäraste plattformarna för P2P-lån i Europa, men precis som hos alla plattformar och system finns fördelar och nackdelar.
Fördelar
Återköpsgaranti (Buyback obligation). En garanti som gör att låneföretaget måste betala obetalda lån till investeraren senast inom 60 dagar efter att lånet löpt ut.
Stort utbud av olika lån. Investerare har ett stort utbud av lån att välja mellan i olika länder och av olika typer.
Gratis. Den enda avgiften är växlingsavgiften (SEK stöds för närvarande inte)
Månadsvis utbetalningav ränta. Ränta på investeringar betalas ut varje månad.
Låg minsta investering på €10. Mintos rekommenderar dock en minsta investering om €500 för att få en bra diversifiering.
Auto Invest. Låt Mintos automatiskt investera åt dig vilket ger en bra spridning på investeringar.
Cash out funktion (vid förvalda strategier). Låter du Mintos investera åt dig i någon av de tre förvalda strategierna kan lån lösas ut i förtid.
Andrahandsmarknad. Sälj eller köp lån till ett rabatterat eller dyrare pris direkt till andra investerare innan lånets löptid gått ut.
Nackdelar
Privatlån är riskabla. Risken finns att låntagare inte betalar tillbaka lånet i tid. Även om återköpsgarantin då slår in finns risken att du behöver vänta på att få tillbaka dina investeringar.
Ingen återköpsgaranti om låneföretaget går i konkurs. Garantin gäller bara om enskilda låntagare inte betalar tillbaka lånet, inte om hela låneföretaget går under.
Svenska stöds ej. Plattformen är för närvarande endast på engelska även om Mintos fungerar utmärkt också i Sverige. Svenska kronor stöds heller inte varför en växlingsavgift till Euro tillkommer.
Mintos investering i privatlån
Mintos är en plattform där du kan investera i privatlån över hela världen. Som nämnt tidigare kan du investera i privatlån, företagslån, billån med både lång eller kort löptid.
Illustrationen nedan visar hur Mintos investering P2P lån fungerar:
Till vänster i bilden är du (investeraren). Du investerar pengar i Mintos P2P plattform som i sin tur har avtal med ett antal långivare runt om i världen. Hos dessa långivare tar privatpersoner eller företag (längst till höger) ett lån.
Låntagaren betalar alltid ränta på lånet. Denna ränta betalas tillbaka i samma kedja – till låneföretaget, via Mintos och slutligen till dig som investerare.
Mintos är alltså en förmedlare som kopplar ihop dig med låneföretag.
Varför inte gå direkt till låneföretagen istället för att gå via Mintos? Jo, för att med en plattform som Mintos kan du sprida riskerna.
Sprid riskerna när du investerar i Mintos
Du måste inte (och bör inte heller) lägga hela din investering i ett enskilt lån eller i ett enskilt låneföretag. Investera i flera lån hos flera låneföretag istället för att lägga alla ägg i samma korg, precis som med aktiehandel.
EnMintos investering kan göras i olika typer av lån:
Företagslån
Privatlån (privatpersoner som tagit lån från långivare)
Bolån
Snabblån (korta lån med hög ränta)
Pantbankslån
Fakturabelåning
Billån
Alla lån har olika villkor – vissa har lång löptid, andra kortare. Räntan skiljer sig också mellan lånen.
Under 2020 var den genomsnittliga räntan för investerare 12,88 %.
Kom igång med Mintos lån
Att skapa ett konto på Mintos är relativt enkelt – ha personuppgifter, pass och inloggningsuppgifter till banken tillgängliga.
Bekräfta din identitet genom att ta ett foto på pass eller ditt nationella ID-kort. Själva identifieringen kan ta uppemot 10 minuter men behöver bara göras när du skapar kontot.
Steg 5
Välj om du vill ha tvåfaktorsinloggning för att logga in, vi rekommenderar det som extra säkerhet.
Steg 6
När kontot är skapat och din identitet är verifierad behöver du sätta in pengar på Mintos, enklast är att göra en banköverföring med Trustly.
För att registrera dig behöver du vara minst 18 år gammal, ha ett svenskt eller europeiskt banknummer och sätta in minst motsvarande 10 euro.
Så använder du Mintos i Sverige
När du loggar in på Mintos hemsida syns en översikt med tre fält: balans, beräknad räntesats och din portfolio. (Observera att hemsidan inte finns på svenska men fungerar utmärkt att använda för oss svenskar.)
Tryck på ”Invest” högst upp på sidan och sedan på ”Add Strategy” för att starta en investeringsstrategi. Här finns fyra alternativ att välja mellan:
Under respektive strategi finns information listad med förväntad avkastning och risker.
Som nybörjare är det enklast att välja en av de tre förstnämnda strategierna. Då investerar Mintos automatiskt åt dig enligt ett antal förutbestämda regler.
Cash out – en funktion värd att lyftas fram
Orolig för att sitta fast i långa lån utan att kunna få ut ditt kapital? Mintos Cash Out gör att du inte behöver oroa dig.
Om du investerar i någon av de tre automatiska strategierna kan du närsomhelst avbryta investeringen och få ut pengarna i förtid – utan att behöva sälja lånen på andrahandsmarknaden.
Om du istället väljer det fjärde alternativet, ”Custom”, kan du skapa din egen investeringsstrategi.
Följande alternativ öppnas då:
Antingen skapar du en egen strategi (Create strategy) eller så handplockar du Mintos lån att investera i (Select loans).
Skapa en egen strategi
Om du trycker på ”Create Strategy” skapar du en egen investeringsstrategi. Det kallas också för Auto Invest och är en populär funktion bland Mintos användare.
Sätt själv upp regler över vilka lån och låneföretag du vill investera i.
Välj låneföretag att investera i.
Välj vilken ränta och löptid lånen ska ha.
Ge strategin ett namn och total summa du vill investera samt om du vill återinvestera intjänad ränta.
Klicka ”Save and Activate”
Investeringen sker nu automatiskt efter de villkor du valt förutsatt att du har tillräckligt kapital på kontot.
Handplocka lån
Om du istället trycker på ”Select loans” handplockar du enskilda lån att investera i, även här kan du filtrera efter önskemål.
Välj att filtrera utifrån bland annat valuta, lånetyp, land, långivare, Mintos rating (Mintos egna betygsättning av lånet) och om lånet ska täckas av återköpsgarantin.
I tabellen ser du alla lån listade med information om bland annat lånebelopp, ränta, lånetid och hur mycket du kan investera i lånet.
Att själv välja lån på detta sätt är tidskrävande. Har du inte tid eller lust att göra detta är automatisk investering ett bättre alternativ.
Andrahandsmarknaden
Precis som namnet låter är andrahandsmarknaden en plats där du kan sälja och köpa lån till eller från andra investerare.
Om du sitter fast med kapital i ett lån som du behöver få snabb tillgång till kan du sälja lånet här. Klicka på fliken ”Secondary Market” för att komma till andrahandsmarknaden.
Även här kan du filtrera efter flera parametrar. Skillnaden är att du kan köpa/sälja lån till ett rabatterat eller högre pris, se kolumnen längst till höger.
Risker med Mintos och hur du minimerar dem
Alla investeringar kommer med risker, så även investeringar i P2P-lån på Mintos.
Säkerheten bakom lånen du investerar i är ofta minimal eller obefintlig vilket ökar risken att låntagaren inte kan betala tillbaka lånet i tid eller överhuvudtaget. I värsta fall leder det till att dina investerade pengar går förlorade.
Mintos återbetalningsgaranti
Mintos P2P plattform, men även andra plattformar för P2P-lån, försöker täcka denna risk genom något som kallas ”Buyback guarantee” eller på svenska: återbetalningsgaranti.
Det är ett sätt att minska risken för investerare – låneföretaget åtar sig att betala investeraren om låntagaren inte kan göra det.
Begreppet är och har varit omdebatterat och i många fall lett till mycket kritik.
”Buyback guarantee” har blivit ”Buyback obligation”
Mintos har fått kritik från användare som inte fått tillbaka sina investeringar när ett låneföretag gått i konkurs.
Användare har menat att Mintos är skyldiga detta i och med återköpsgarantin – något som Mintos hävdat inte alltid är fallet. De menar att de arbetar på att få låneföretagen att betala tillbaka men att de inte kan göra något om låneföretaget vägrar.
Mintos har sedan november 2020 bytt ut ordet ”guarantee” mot ”obligation” för att förtydliga för kunder vad det innebär. Läs mer om ändringen här.
Så här står det formulerat på Mintos blogg:
Risk att låneföretag går i konkurs
En andra risk är att hela låneföretaget går i konkurs och därför inte kan fullgöra sina betalningsförpliktelser gentemot sina investerare. Då drabbas alla investerare som lånat ut kapital till låntagare i låneföretaget.
Som tur är hör detta inte till vanligheterna, men det finns några fall när det skett.
Eurocent – ett låneföretag i konkurs
Eurocent var ett polskt låneföretag anslutet till Mintos som gick i konkurs sommaren 2020. 20-30 % av investeringarna som gjorts hos företaget via Mintos har ännu inte blivit återbetalda.
Mintos anger på sin hemsida att de kontinuerligt arbetar för att få tillbaka investeringar från företag som inte fullgör sin återbetalningsplikt.
Lyckligtvis finns åtgärder att ta för att minska riskerna. Åtgärder som Mintos tagit i form av Mintos Rating och Buyback obligation, men också åtgärder som du kan och bör ta.
Tips för att minska risker
Diversifiera! Lägg inte alla ägg i samma korg utan sprid istället ut investeringarna på olika lån, olika långivare, med olika ränta och i olika länder.
Håll koll på ”Mintos Risk Score”. Ju högre poäng ett lån har desto säkrare anses det vara.
Investera bara i lån med Buyback Obligation.
Läs mer om risker med Mintos och P2P-utlåning här.
Mintos skatt
Vinster från Mintos ska du betala skatt på precis som vinster från aktier, fonder eller andra investeringar. Du behöver själv rapportera detta till Skatteverket.
Ladda ner ”General tax report template” i inloggat läge på Mintos hemsida där alla investeringar som du gjort är listade.
Support och kundtjänst
Under fliken ”Help” finns en omfattande databas där vanliga frågor besvaras, börja där om något är oklart. Hittar du inte svaret på din fundering – kontakta kundtjänst:
Längst ner till höger finns en livechat för att chatta med supporten
Mintos Sverige har generellt sett nöjda kunder och omdömen online är mestadels positiva, även om några är negativa.
På Trustpilot har 61 % gett Mintos högsta betyg och 17 % lägsta med en snittpoäng på 3,5 av 5 möjliga. Mintos omdöme är relativt högt på Trustpilot jämfört med andra P2P-plattformar.
De Mintos recensioner som är negativa handlar nästan uteslutande om låneföretag som gått i konkurs och inte betalat tillbaka sina lån.
Mintos är duktiga på att själva vara inne och kommentera negativa kommentarer och ge en förklaring.
På Mintos hemsida finns också en bra blogg med information och uppdateringar om plattformen, låneföretag, återbetalningar och annat. Besök hemsidan för att lära dig mer och börja investera i P2P-lån.
Mintos är en plattform för investering i P2P-lån som ger dig möjlighet att tjäna pengar på olika typer av lån där vinsten för dig som investerare är räntan som låntagaren betalar.
Hur hög avkastning kan jag få hos Mintos?
Olika beroende på lånets villkor. Den genomsnittliga räntan 2020 var enligt Mintos själva 12,88 %.
Vilka risker finns med att investera hos Mintos?
Två risker: antingen att en låntagare inte betalar tillbaka skulden eller att det anslutna låneföretaget går i konkurs/inte betalar Mintos.
Hur minskar jag risken att förlora kapital?
Genom att diversifiera dina investeringar samt endast investera i lån med hög kreditvärdighet och som täcks av buyback obligation.
Vad är buyback obligation?
Ett avtal där långivare måste betala tillbaka obetalda skulder till Mintos inom 60 dagar. Kapitalet går sedan till alla investerare.
Financer tar transparens på allvar
Vi på Financer.se har som mål att hjälpa dig med din ekonomi, lån, investeringar och sparande.
Allt vårat innehåll följer våra Redaktionella Riktlinjer. Vi är alltid transparenta kring hur vi recenserar produkter och tjänster vilket du kan läsa om i vår Granskningsprocess och
hur vi tjänar pengar i avsnittet Om affiliatesamarbeten.
Omdömen om Mintos
Mintos har fått betyget 5 bland 133 företag i sammantaget betyg och har fått ett snittbetyg på 5 baserat på 1 recensioner. Deras svaghet är Ränta & kostnader och deras styrka är Support & Service.
Har nu investerat i drygt 2 år på Mintos.
Ligger på en "Net Annual Return" 10.86% avkastning årligen.
Vissa lån går till 30-60 dagar försening men inget lån har hittills gått till default.
Enkel plattform, känns tillförlitlig, och grym avkastning.
Se till att sätta upp autoinvest på ett bra sätt istället för att bara kasta in pengarna i det som avkastar högst.
Nackdelar
Se upp för avgifter på valutaväxling mellan EUR och SEK.
Christoffer Bambi Bergqvistjuli 28, 2020
Då är frågan från en nybörjare vad ”ett bra sätt” för autoinvest är?
Marcus Lindbladjuli 29, 2020
Jag har 9.5-30%+ valt på riskskalan, med låneperiod 0-24mån.
Här en skärmdump på vilka långivare jag valt, endast de med buyback guarantee.
https://i.gyazo.com/21168967de9d0518ae2b78f4f0321a1b.png
Välj i listan ifall du vill visa helhetsbetyget eller ett specifikt betyg för ditt företag, kopiera sedan koden ifall du vill använda detta på ditt företags hemsida.
Financer.com använder cookies samt andra spårning samt analysverktyg. Information om cookies lagras lokalt i din webbläsare och används för att mäta exempelvis när du återvänder till vår hemsida och hjälper oss att förstå vilka delar utav hemsidan som du tycker är mest intressant. Cookies kan också användas för andra marknadsförings samt annonssyften, och även andra viktiga affärsstrategier.
Vid användandet utav Financer.com så måste du godkänna våra villkor. Om du vill veta mer om de juridiska åtaganden som du godkänner vid användandet av Financer.com - vänligen läs våra villkor här. Om du vill veta mer om din säkerhet när du använder vår tjänst, och för att se en mer detaljerad lista av användandet utav cookies, hur vi använder dem och hur du kan inaktivera dem, läs vår privacy policy här.
Essential Cookies
Vi använder cookies för att hålla koll på dina användarpreferenser och åtgärder för att hjälpa till och optimera din totala upplevelse när du använder vår webbplats. Dessa är kända som "essential cookies".
Dessa cookies används för att skapa eller använda ditt konto på vår webbplats, skriva recensioner, interagera med befintliga recensioner genom att ge likes eller svar, skriva annat användarinnehåll på webbplatsen, ställa in anpassade sök- eller filterpreferenser, acceptera och spara användarinställningar (inklusive sekretesspreferenser) eller andra åtgärder som påverkar ditt sätt att uppleva webbplatsen. Dessa kakor är viktiga för att ge dig bästa möjliga användarupplevelse och kan därför tas bort endast manuellt genom att följa anvisningarna i vår integritetspolicy.
Additional Cookies
Vi använder också icke-väsentliga kakor, även omnämnda som "additional cookies", som hjälper oss att förbättra våra online-marknadsförings- och annonseringsstrategier och för att ytterligare optimera din användarupplevelse på vår webbplats. Dessa cookies tillåter oss att spåra dina användaråtgärder och associera dem med anonym användardata, med hjälp av tredje parter och tjänster som Google Ads, Google Analytics, DoubleClick, Bing Ads, Gleam, Typeform, RedTrack, Google Tag Manager, Yahoo, Facebook, YouTube etc.
För att veta mer om din integritet när du använder vår webbplats och se en mer detaljerad lista för syftet med våra cookies, hur vi använder dem och hur du kan inaktivera dem, läs vår sekretesspolicy